• Ẩn phụ - minor arcana •

10 of Swords - Mắt Cá Ngừ Đại Dương - Sea Tuna Eyes

Từ khóa: Chạm xuống đáy, Sự kết thúc, Làm người hy sinh

Câu hỏi ​​Có/Không?: Có. Nhưng trước đó hãy ôn lại những gì đã qua.

Món ăn này có chút kỳ lạ, cũng có thể là dị và hơi đáng sợ này là một món ăn gắn liền với ẩm thực, là đặc sản có 1-0-2, đồng thời lọt top 10 đặc sản độc đáo nhất Việt Nam đến từ vùng đất Phú Yên. Ban đầu, khi làm món cá ngừ này, người ta thường bỏ mắt. Nhưng thấy mắt cá ngừ quá to, bỏ phí thì rất uổng nên người dân kỳ công tìm cách chế biến làm món ăn chơi, cuối cùng đã làm nên một món ăn với hương vị độc đáo không nơi nào có được.

Mắt cá ngừ có thể chế biến nhiều món, nhưng ngon nhất vẫn là tiềm thuốc bắc. Thố tiềm có miệng nhỏ, giữ độ được độ nóng và hương vị món ăn. Người ta dùng cầu mắt cá to sơ chế sạch, khử tanh kỳ công, rồi cho vào hũ tiềm với một số vị thuốc như táo tàu, kỷ tử, v.v…

Món ăn lạ lùng này thoạt nhìn sẽ cảm thấy đáng sợ, nhưng lại là món mà những người sành ăn nhất định muốn thử vì vừa ngon, vừa bổ dưỡng.

Ngày nay, do số lượng cá ngừ mà người dân ở đây đánh bắt không quá nhiều, chỉ đủ phục vụ nhu cầu của người dân tại địa phương nên ở những tỉnh thành khác khó mà tìm được món đặc sản này. Đó cũng chính là lý do vì sao món mắt cá ngừ đại dương ở Phú Yên ngày một nổi tiếng và được nhiều du khách tìm đến ăn.

Keywords: Touching the bottom, The end, Making sacrifices

Yes/No Question?: Yes. But before that, let’s review what happened in the past.

This dish is a bit strange, it can also be weird and a little scary. It is a dish associated with cuisine, a unique specialty, and at the same time in the top 10 most unique specialties from Vietnam, originating in Phu Yen. Initially, when making this tuna dish, people often removed the eyes. But seeing that the eyes of the tuna were too big, it was a waste of money, so people worked hard to find a way to cook it as a snack, and finally made a dish with a unique flavor that cannot be found anywhere else.

Sea tuna eyes can be processed in many dishes, but the most delicious is still to stew with herbs. The pot has a small mouth, keeping the heat and flavor of the dish. People use a large fisheye bridge to clean, remove fish, and then put it in a pot with some herbs such as jujube, goji berries, etc.

This strange dish will feel scary at first, but it is a dish that gourmets will definitely want to try because it is both delicious and nutritious.

Nowadays, because the amount of tuna that people here catch is not too much, it is only enough to serve the needs of local people, so it is difficult to find this specialty in other provinces. That is also the reason why Sea tuna eyes dish in Phu Yen is becoming more and more famous and sought-after by many tourists.