• Ẩn phụ - minor arcana •

Ace of Wand - Đồ viên chiên - Vietnamese Fried Assorted Skewers

Từ khóa: Sự khai minh, Giải pháp cho vấn đề, Sự chuyển hướng, Sáng tạo

Câu hỏi Có/Không?: Có. Cứ dũng cảm thực hiện. Đừng chần chờ.

Cá viên chiên là một món ăn thông dụng của người miền Nam Trung Quốc. Tuy nhiên có nguồn lại cho rằng món cá viên lại được phát minh bởi người Việt Nam, đã có từ lâu đời gắn liền với ẩm thực của người Việt Nam. Đây được xem là một món ăn vặt đường phố, vỉa hè quen thuộc, vừa ngon lại vừa rẻ, gắn liền với tuổi thơ nhiều người.

Cá viên chiên được làm từ thịt cá, thường là cá basa. Loại cá này có nhiều ở vùng miền Tây Nam Bộ Việt Nam. Cá lóc lấy thịt rồi băm, hoặc giã cho thật mịn, cho thêm chút muối, sau đó nặn thành từng viên tròn nhỏ.

Để món ăn vặt này trở nên phong phú hơn, những người bán cá viên chiên đã cho thêm nhiều lựa chọn như bò viên, tôm viên, hoành thánh, trứng cút, đậu phụ… để khách hàng của mình có thể lựa chọn phần ăn theo sở thích. Toàn bộ những món này sẽ được cho vào chảo dầu nóng, rán (hay chiên) vàng đều rồi vớt ra. Thường chấm với tương ớt và tương đen, dùng kèm với dưa chuột thái lát, một số nơi thì dùng kèm với đu đủ muối, hay cải chua, v.v.. được gọi chung là Đồ viên chiên.

Keywords: Enlightenment, Solution to the problem, Diversion, Creative

Yes/No Question?: Yes. Be brave enough to do it. Don’t wait.

Fried fish balls are a familiar dish of Southern Chinese people. However, it’s believed that Fried Fish balls was invented by Vietnamese people and has long been associated with Vietnamese cuisine. This is considered a familiar street and sidewalk food that is delicious and cheap, appearing in many people’s childhoods.

Fried fish balls are made from fish meat, usually made from basa fish. This type of fish is abundant in the Southwestern region of Vietnam. The fish is fileted and then pureed or minced until smooth, a little salt is added, then molded into small round balls.

To make this snack more variety, the sellers of Fried fish balls have offered more options such as beef balls, shrimp balls, quail eggs, tofu, etc. So that their customers can choose their favorite according to preference. All these dishes will be put in a hot oil, fried evenly and then taken out. Usually dipped with chili sauce and black sauce, served with pickles, sauerkraut, etc. so they collectively known as Vietnamese fried assorted skewers (Vietnamese fried fish balls and assorted skewers).